Livsfortellinger

Datoer:

16.-23. april 2020

15.-22. april 2021

Dette kurset passer for deg som ønsker deg en uke i vakre, rolige omgivelser fylt av historie og kultur for å ta en god kikk på livet:

Enten fordi du jobber med (eller har planer om) et biografisk eller selvbiografisk skriveprosjekt, eller fordi du trenger drahjelp til å utforske, forstå og finne hode og hale til dine egne livserfaringer.

Livsfortellingens forandringskraft

Å finne form til sin egen livsfortelling kan ha stor forandringskraft. Kurset egner seg derfor spesielt godt for deg som opplever at du er kommet til en korsvei livet, og vil bruke skrivingen og andre teknikker for å utforske ditt eget mulighetsrom: de mentale, praktiske og følelsesmessige rammene du lever livet ditt innenfor. Fremtiden din vil være avhengig av om ditt mulighetsrom utvider seg, eller om det lukker seg. Derfor egner kurset  seg spesielt for deg som er nysgjerrig på det i din egen livserfaring og -potensial som av ulike årsaker så langt er blitt liggende i skyggen i ditt eget liv.

Min erfaring er at mange har store deler av de skapende og helbredende kreftene i seg liggende i skyggen. Etter å ha undervist hundrevis av deltakere i klosteret gjennom ti år, har jeg fått stor respekt for hvordan klosteromgivelsene tilbyr en unik sjanse til å utforske og utvide mulighetsrommet. Slik blir det mulig å sette ny kurs for fremtiden.

Å skrive om livet

På kurset vil du få presentert en kombinasjon av igangsettende øvelser, forelesninger,  tekster, filmer og bilder som har å gjøre med temaet livsfortellinger. På engelsk kalles livsfortellinger Life Writing, på norsk har det de siste årene har fått betegnelsen virkelighetslitteratur. Dette er tekster med stor tiltrekningskraft og stor utbredelse, både blant amatører og innenfor samtidslitteraturen.

Livsfortellinger skrives både i skjønnlitterære og faglitterære sjangre, — og ofte i grenselandet mellom dem.

Konsulenthjelp og undervisning

Jeg gir individuell veiledning til alle deltakere. Det kan være på et konkret skriveprosjekt som du enten er i gang med, eller ønsker å komme i gang med (både skjønnlitterære og faglitterære – livsfortellinger fortelles i alle sjangre). Men det kan også rett og slett være ditt eget, virkelige liv som er temaet, uten at du har noe konkret skriveprosjekt som mål.

På kurset vil du få råd, refleksjon og tilbakemelding, enten det gjelder fortellingen om ditt eget liv, din egen slekts fortelling, eller biografien til et menneske du er nysgjerrig på. Du vil lære om research, skriveteknikk og komposisjon, og om de etiske problemstillingene som dukker opp når det er virkelige mennesker og hendelser man skriver om. For hvordan fanger man i grunnen et liv i skrift? Og hvilke konsekvenser får det når man gjør det?

Livets mønstre

Klosteret inviterer til reiser både innover i deg selv, bakover i tid, og fremover til fremtiden. Noe av det vi vil utforske er hvordan våre livsfortellinger, altså de fortellingene vi forteller om oss selv og hverandre, er fulle av mønstre, og hvordan disse mønstrene styrer oss på godt og vondt. Det vil bli lagt spesiell vekt på det å finne sine røtter, og å forstå hva vi bærer med oss fra våre forfedre, slik at vi bedre kan sortere det vil ha med oss videre fra det vi vil legge bak oss. Jeg gjør mitt beste for å hjelpe deg til å aktivere det du vet og kan, som du ikke er klar over. Kanskje det er dette som kalles inspirasjon.

Kursets timeplan

Dagen kommer til å være inndelt i tid for stillhet, skriving, undervisning, måltider, fellesskap og hvile. Den som vil tilbringe sine timer ved eller i bassenget, kan gjøre det.

Forelesningene mine handler om ulike modeller, refleksjoner og teorier om kreativitet og identitet, og om de kreftene som styrer våre liv. Jeg bruker eksempler fra livene og tekstene/kunstverkene til forfattere og kunstnere som har funnet sine helt egne uttrykk for sine livsfortellinger.

Og kroppen og det ordløse må også med. Derfor får alle deltakere også tilbud om å bestille en time med massasje av klosterets erfarne massør, som kjenner min undervisning, og vet mye om den prosessen et klosteropphold innebærer.

Det er som regel når kroppen, tankene, følelsene og forestillingene kommer i harmoni med hverandre at mulighetrommet virkelig åpner seg på nye måter, og det blir vei i vellinga.

Praktisk:

Alle på kurset er underlagt taushetsplikt.

En psykolog er med som assistent på kurset.

Du bor enten på dobbeltrom eller på enkeltrom.

Området rundt klosteret passer fint for tur og trening.

Maten som serveres lages av kvinnene fra landsbyen, på klosterets eget vis, etter gamle, lokale oppskrifter. Den serveres med lokal vin til den som vil.

En av dagene har vi utflukt til den vakre middelalderbyen Assisi, der vi vises rundt av en kunsthistoriker.